Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Mehrhoogpan

De pan van Mehrhoog is een speciaal soort kruispan. De gewone kruispan, naar één van de fabrikanten ook wel Bouletpan genoemd, heeft een dikke streep midden op de platte goot, maar die is niet zo opvallend als het forse ruitmotief dat de pan van Mehrhoog kenmerkt. Deze versiering is zo nadrukkelijk in het beeld van het dakschild aanwezig, dat daardoor wat minder opvalt dat de pannen kruiselings gelegd zijn: de lijn van de wel loopt als het ware door in de smalle ruit van de volgende pan.
Hoe moeten we dit in Nederland zeldzame type dakpan noemen? De oorsprong ligt in de Elzas, maar in in een groot deel van Frankrijk is de pan nu nog heel gebruikelijk, ze noemen hem daar 'tuile losangée'. Dat zou je kunnen vertalen als 'dakpan met 'n ruitvormpje'. Daarom wordt de pan ook wel 'ruitjespan' genoemd, maar dat doet weer denken aan de pannen met een ruitje. Ook in België werd de pan gemaakt, in de plaats Boom, waar heel wat dakpannen vandaan gekomen zijn. De naam van één fabrikant doet dus aan deze pan net zo min recht als de naam 'Bouletpan' aan dat andere type kruispan. Desondanks noemen we ook de 'Mehrhoogpan' naar Mehrhoog.
De kenmerken zijn: het is een kruispan met een ruitmotief. De wel is plat en valt in de enkele zijsluiting van de buurpan, waarvan een rand zichtbaar blijft. De platte goot wordt door de ruit bijna gedeeld tot dubbele goot.
Nog even wat over de naam. 'Tuile losangée' lijkt op 'tuile losange', maar die laatste is een pan waarvan de hoofdvorm zelf ruitvormig is. Ook die wordt kruiselings gelegd. Dat doet denken aan onze Dokkumer geribde platte pan en misschien ook wel aan de Oegstgeester pan. De Franse term 'losange' betekent weer wat heel anders: ook wij noemen die ruitvormige zinken dakbedekking 'losange'.

Tekst: Jean Penders (02-2009). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders